Zonguldak'ta Maden İşçileri Zehirlendi

Zonguldak'ta Maden İşçileri Zehirlendi

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında 'Ani metan gazı püskürmesi'...

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında 'Ani metan gazı püskürmesi' (degaj) sonucu oluşan göçükte 8 maden işçisi yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmaları sırasında bir madenci de ocaktan ağır yaralı çıkarıldı.

Kaza, saat 12.00 sıralarında taşeron firmaya bağlı işçilerin, ocakta 630 metre kotunda hazırlık çalışması yaptığı bölümde meydana geldi. İşçilerin galeri açma ve hazırlık çalışmalarını yürüttüğü bölgede ani metan gazı püskürmesi sonucu göçük meydana geldi. Gaz İzleme İstasyonu, kazanın meydana geldiği bölgede ani gaz yükselmesi belirlenmesi üzerine TTK Tahlisiye (Kurtarma) ekipleri ocağa sevk edildi. Çok sayıda ambulans da maden ocağına yönlendirildi.

Kurtarma ekipleri ocakta yaklaşık 2 saat süren çalışma sonucu göçük altındakilerden 1 işçiyi ağır yaralı kurtardı, 8 maden işçisinin cesedine ulaştı. Olayı öğrenip ocak başına akın eden madencilerin aileleri, gözyaşları içinde kurtarma ekiplerinden gelecek haberi bekledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da olayın TTK'da yeraltı hazırlık işlerini yürüten taşeron firmanın işçilerinin çalıştığı yerde meydana geldiğini söyledi. Alabaş, "Gaz İzleme Odası'ndaki arkadaşlar o bölgede ani gaz yükselmesi olduğunu tespit etmiş. Hemen kurtarma ekipleri gönderildi" dedi.

ZONGULDAK VALİSİ'NİN AÇIKLAMASI

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, "Kömür ocağında metan patlaması sonucu 8 işçi hayatını kaybetti" dedi

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazının açığa çıkması nedeniyle hayatını kaybeden madencilerin yakınları, Müessese Müdürlüğü'ne gelmeye başladı.

Sinir krizi geçiren madenci yakınlarını, beraberindekiler sakinleştirmeye çalıştı.

Öte yandan, maden işçilerinin kuyu başında endişeli bekleyişi sürüyor.

MADENCİLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Ölen işçilerin isimleri şöyle: Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekçi, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan. Yaralı olarak kurtarılan Hayrettin Kıran isimli işçi ise hastaneye kaldırıldı.

KAR NEDENİYLE İŞE GELEMEDİ KURTULDU

Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'ne ait kömür ocağında ölen 8 madenci ile aynı ekipte çalışan Ramazan Ardıç'ın bugün işe gelmeyince şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı.

Zonguldak'ın merkeze bağlı Çalca Köyü'nde oturan maden işçisi Ramazan Ardıç, yoğun kar yağışı nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandığı için bu sabah vardiyasına gelemedi. Bunun üzerine 10 kişilik ekip, 9 kişi olarak ocağa indi. Öğle saatlerinde ani metan gazı püskürtmesi sonucu meydana gelen göçükte uzun süredir birlikte çalıştığı 8 arkadaşının öldüğü, 1 arkadaşının da ağır yaralı kurtulduğu haberini alan Ramazan Ardıç ve yakınları buruk sevinç yaşadı.

Ramazan Ardıç'ın çalıştığı taşeron firma yetkilisi, "Köyünün yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandığı için Ramazan bugün işe gelemedi. Ekim 10 kişi yerine 9 kişi olarak ocağa indi. Ramazan iye gelseydi belki o da ölecekti" dedi.